
Of je nu bier drinkt in een eeuwenoude abdij, op de koffie gaat bij Den Bockenreyder of de sterren van de hemel eet in een treinwagon, Noord-Brabant doet zijn naam als gastvrije provincie eer aan. Te voet of met de fiets hoef je bovendien geen borrel af te slaan. Op stap in de Brabantse Kempen.
De oude industriestad Tilburg verhipt in rap tempo en dat merken we meteen als we Pig & Rye binnen stappen. In de kamer-en-suite van een oud herenhuis stallen jonge mannen met baarden hemels geurende broden uit en wordt naast ons een indrukwekkend broodje varkensbuik met hot sauce geserveerd.
Alles zelfgemaakt door Brit Luc Martin, die voor de liefde naar Tilburg verhuisde. Wij houden het bij koffie en fietsen de stad uit naar de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Dit is een van de twee Nederlandse producenten van trappistenbier. We volgen de blauwe La Trappe fietsroute (er zijn er vier), die ons over een lengte van 39 km langs bijna twintig adressen voert waar we een glas trappist kunnen bestellen. We genieten van de bosrijke natuur en drinken ons eerste glas nadat we een kijkje hebben genomen in de brouwerij. Daar maken cisterciënzer monniken al sinds 1884 zes varianten trappist. Lekker met een stukje abdijkaas van het huis. Terug in de stad springen we even binnen bij het Textielmuseum. De collectie bevat een fijne mix van oud en nieuw: de Wollendekenfabriek houdt de historie van Tilburg als textielstad levend en in tijdelijke exposities staan Dutch Design en het werk van internationale kunstenaars centraal.
Kok en wagon
Vanavond verkennen we de Spoorzone naast het treinstation. De oude loodsen, waar tot acht jaar terug treinwagons en locomotieven gebouwd werden, vormen nu een populaire hang-out met een lekker ruig randje. Je kunt er skaten, dansen en vooral goed eten en drinken. Zoals in de Houtloods, waar we een plekje krijgen aan de keukenbar. “We bouwen de maaltijd op in kleine gerechtjes met vier smaken: fris, kruidig, rijk en zoet”, vertelt eigenaar Sander Overweg. Het is interessant om de koks op de vingers te kijken terwijl ze onverstoorbaar hun werk doen. Zelfs vragen stellen mag! We zijn onder de indruk van het resultaat: mooie en subtiel smakende gerechten waarin schijnbaar moeiteloos rekening is gehouden met onze wensen. Voor de laatste gang, koffie met frambozen cheesecake, verkassen we naar de naastgelegen eetbar de Wagon. In dit Belgische treinstel uit 1930 eten gasten in een coupé of nemen ze plaats aan de bar van de restauratiewagen. De sfeer is zo authentiek dat je verbaasd bent dat je uit het raam niet het landschap voorbij ziet razen, maar uitkijkt op langs flanerend uitgaanspubliek.
Landelijk genoegen
De zon schijnt en we stappen op de fiets om de Brabantse Kempen onder Tilburg te verkennen met de Landgoederenroute. De bijbehorende app attendeert ons op mooie en lekkere stopplekkjes. Aan dat laatste is in de meest bourgondische provincie van Nederland uiteraard geen gebrek. We genieten van het afwisselende landschap van bos, heide, vennetjes en oude boerderijen met gekleurde luiken. Dan slaan we even af naar de Biertuin, net over de grens bij Poppel.