Zelfs in de Algarve vind je met gemak mooie plekjes die niet massaal zijn ontdekt. De koele bergen van Monchique, bronnen van Alte, het elegante Estói en de zoutpannen van Natuurpark Ria Formosa. Maak kennis met de ‘andere’ Algarve.
De avond valt vroeg en langs de donkere weg van Portimão naar Monchique licht een klein gebouw uitnodigend op. Cafe Imperio is het familierestaurant vanJoão Jesus en zijn schoonmoeder Idalina. De huisspecialiteit (en het enige hoofdgerecht dat de pot schaft) is Kip piri-piri. “Jaren terug werkte ik in een restaurant dat dit gerecht op de kaart zette”, vertelt Idalina, terwijl zij een schaal met lokale kaas en ham op tafel zet. “Dat was best gedurfd want men was hier niet zo avontuurlijk in de keuken.” De gasten vonden het heerlijk en al snel plaatste elk restaurant in Caldas de Monchique de pittige kip op de kaart. Later begon Idalina haar eigen eethuis en specialiseerde zij zich in Kip piri-piri. Met succes, het restaurant zit altijd vol en de geuren uit de keuken maken zeer hongerig.
Piri-piri en medronho
João Jesus schetst de herkomst van het specerij. “Piri-piri is een hete variant op chilipeper. Ze komt uit Amerika. De Portugezen introduceerden deze peper in hun Afrikaanse koloniën, waar lokale koks er een kruidenmix van maakten.Met onder meer cayennepeper, gember, kardemom en knoflook. Vanuit Portugal begon piri-piri aan een opmars over de wereld.” De kip komt op tafel en we kunnen niet anders zeggen: het smaakt goddelijk.
Zodra wij het bord met de schone kippenbotjes hebben ingeleverd, schuift João Jesus aan met glaasjes helder vocht. “Medronho, nog een specialiteit van Monchique”, grijnst hij. “Die maken we van de vrucht van de aardbeiboom. Het is het best mogelijke digestief na een bord piri-piri.” Mochten we denken dat zo’n klein glaasje uitnodigt tot het in één keer achterover slaan van de inhoud, dan zijn we daar snel van genezen. Zelden zoiets sterks geproefd, het alcoholpercentage van medronho is 50-55%.
Lees het hele artikel in Het Laatste Nieuws »